Uit elkaar gaan
Als jij en je partner uit elkaar gaan, moet er helaas wel het een en ander geregeld worden.
Echtscheidingsconvenant
Wanneer jullie getrouwd zijn, dien je een echtscheidingsconvenant op te laten stellen, nog voordat de rechtbank de echtscheidingspapieren kan afgeven. Dit kun je bij de notaris regelen. In dit convenant leg je samen afspraken vast over zaken als verrekening van pensioenrechten en verdeling van gezamenlijke bezittingen. Wij adviseren je over alle aspecten, al verwijzen we je voor zaken als het berekenen van (kinder-) alimentatie graag door naar een advocaat.
Ouderschapsplan
Hebben jullie samen kinderen? Dan ben je verplicht een zogeheten ouderschapsplan op te stellen, ook als je niet gehuwd bent. In dit plan leg je als ouders afspraken vast over hoe je de gescheiden opvoeding, verzorging en ontwikkeling van de kinderen regelt. Als gehuwde of geregistreerde ouder dien je dit ouderschapsplan bij de rechtbank in, samen met het verzoek tot scheiding.
Flitsscheiding
Onder bepaalde voorwaarden kun je een geregistreerd partnerschap beëindigen zonder dat de rechter eraan te pas hoeft te komen. Deze zogeheten flitsscheiding kun je via de notaris regelen.
Let op: tegenwoordig kun je een huwelijk niet meer in een geregistreerd partnerschap laten omzetten om zo in aanmerking te komen voor een flitsscheiding.
Akte van verdeling
Als je samen met je een partner een huis bezit en een van jullie wil er alleen blijven wonen dan zal de notaris een akte van verdeling opstellen. In deze akte wordt de woning toegewezen aan jou of je partner, vaak onder verplichting de hypotheekschuld voor zijn of haar rekening te nemen. Twijfel je of zo’n akte voor jouw situatie ook nodig is? Neem dan contact met ons op.
Een scheiding of beëindiging van een verbintenis is zelden plezierig, maar de notaris kan je helpen het een en ander juridisch op een nette manier af te handelen en/of op een rij te zetten.