skip to Main Content
Almelo, Adastraat 1 0546 - 82 25 55 Nijverdal, Maximastraat 4 0548 – 85 50 00

Samenwonen, maar niet getrouwd? Steeds meer mensen in de problemen

De titel van deze column was afgelopen zomer in het landelijke nieuws. Ook in onze praktijk zien we een toename van samenwonenden die problemen krijgen wanneer zij uit elkaar gaan. Vooral omdat veel stellen hun zaken juridisch niet goed hebben geregeld.

Tegenwoordig zijn een miljoen stellen bij elkaar zonder “boterbriefje”. In 400.000 gevallen hebben ze kinderen.

Niets geregeld
Stellen treden minder snel in het huwelijk dan vroeger. Ook ongetrouwde stellen kopen een huis, een auto, openen een gezamenlijke rekening en krijgen kinderen. Dat gaat gedurende de relatie goed, maar op moment dat ze uit elkaar gaan, ontstaan de problemen omdat er niets is geregeld.

Een derde tot de helft van alle samenwoonrelaties eindigt in een ‘scheiding’. En dan kunnen de problemen groot zijn. Met name voor lager opgeleide vrouwen met kinderen zijn de problemen groot: in 58 procent van de gevallen komen ze onder de armoedegrens in het jaar van de scheiding, maar ook de hoger opgeleide vrouw levert vaak veel in. In veel gezinnen blijft de man fulltime werken en gaat de vrouw minder werken om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Als dan de woning ook nog eens op naam van de man staat zijn de gevolgen voor de vrouw enorm. Ze heeft nergens recht op: niet op het huis, niet op partneralimentatie en niet op een deel van het door de man opgebouwde pensioen.

Bij het einde van een huwelijk is het heel duidelijk wat de regels zijn, hoe er wordt verdeeld, wat de rechten en wat de plichten zijn, en bij samenlevers is dat niet zo.

Notarieel samenlevingscontract
Op ons notariskantoor spreken we veel met samenwoners. In een samenlevingscontract kunnen heldere afspraken op papier worden gezet, zoals de verdeling van de kosten van de huishouding, of er wel of geen recht op pensioen of alimentatie ontstaat en – heel belangrijk – of de overwaarde van de woning moet worden gedeeld.

Zolang er geen beschermende wetgeving is voor samenwoners zijn samenwoners aangewezen op de notaris waar deze zaken in een samenlevingscontract worden geregeld. Hierbij spreek ik ook altijd over testamenten waarmee je je nalatenschap regelt. Samenwoners erven namelijk niet automatisch van elkaar.

Mr. Marjolein Lucassen schrijft maandelijks een column voor het Almelo’s Weekblad over interessante juridische onderwerpen, en over wat zij zoal in haar praktijk meemaakt. 

Terug naar nieuws