skip to Main Content
Almelo, Adastraat 1 0546 - 82 25 55 Nijverdal, Maximastraat 4 0548 – 85 50 00

Tijdens de coronacrisis mogen gerechtsdeurwaarders stukken afgeven via brievenbus.

Tijdens de coronacrisis mogen gerechtsdeurwaarders stukken afgeven via brievenbus. Houd uw brievenbus dus goed in de gaten!

Voor de rechtsgeldigheid van bepaalde stukken – de zogenoemde ‘exploten’, bijvoorbeeld een dagvaarding of een vonnis –is het cruciaal dat de gerechtsdeurwaarders die betreffende stukken in persoon overhandigen aan de geadresseerde(n). Tijdens de coronacrisis kan dit echter lastig en gevaarlijk voor de volksgezondheid zijn. Daarom heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming spoedwetgeving gemaakt waardoor gerechtsdeurwaarders gedurende de coronacrisis hun stukken ook rechtsgeldig mogen afgeven door deze in iemands brievenbus te doen. Nu maar hopen dat de brievenbus geleegd wordt. Immers gezien de rechtsgevolgen die de wet aan het ‘betekenen’ van de exploten verbindt, is het zowel voor personen voor wie het stuk bestemd is als voor de verzender als voor de gerechtsdeurwaarders van groot belang dat er zekerheid bestaat over de rechtsgeldigheid van deze manier van stukken overhandigen. Die zekerheid is voor de bijzondere situatie die de coronacrisis met zich meebrengt vergroot met deze spoedwetgeving.

In concreto houdt dit in dat gerechtsdeurwaarders zelfs niet steeds eerst hoeven aan te bellen om hun exploten aan iemand persoonlijk in handen te geven indien zij oordelen dat dit door de RIVM-richtlijnen niet verantwoord en zonder besmettingsgevaar kan.

Terug naar nieuws