skip to Main Content
Almelo, Adastraat 1 0546 - 82 25 55 Nijverdal, Maximastraat 4 0548 – 85 50 00

Jubelton wordt vanaf 1 januari fors verlaagd

In mijn eerdere column schreef ik al eens over de ‘jubelton’.

Er mag een bedrag van 100.000,- euro geschonken worden aan bijvoorbeeld een kind onder de 40 jaar die dit bedrag gaat gebruiken voor de aankoop of verbetering van de eigen woning. Het mag ook gebruikt worden voor aflossing van een hypotheekschuld. Dit bedrag is vrijgesteld van schenkbelasting. Bijna gratis geld dus!

Het kabinet verlaagt vanaf 1 januari 2023 deze belastingvrije schenking naar 27.231 euro. Daarmee is het grootste effect van de ‘jubelton’ verdwenen. Vanaf 2024 wordt hij helemaal afgeschaft.

De stap die het kabinet aankondigt is onderdeel van het coalitieakkoord. De ‘jubelton’ vergroot de ongelijkheid tussen starters met rijke ouders (over het algemeen huiseigenaren) en zonder rijke ouders. Zo wordt het hebben van een huis ‘erfelijk’. Ook zou het de huizenprijzen opdrijven omdat er meer geld naar de woningmarkt vloeit.

Dit jaar kan er dus nog gebruik worden gemaakt van het hoge vrijgestelde bedrag. Het geschonken bedrag moet vervolgens in de twee opvolgende kalenderjaren worden besteed. Mocht uw zoon of dochter dus nu nog geen huis hebben gekocht, maar voornemens te zijn dit in de komende twee jaren wel te gaan doen, is het wijsheid nog dit jaar de ‘jubelton’ te schenken.

Heeft u geen rijke ouders maar wel een suikertante, ook zij mag aan u schenken! De vrijstelling is niet slechts voorbehouden aan ouders en kinderen.

Uiteraard moeten de voorwaarden van de schenking goed worden vastgelegd om te voorkomen dat er alsnog schenkbelasting verschuldigd is. U bent voor advies bij ons kantoor welkom.

Mr. Marjolein Lucassen schrijft maandelijks een column voor het Almelo’s Weekblad over interessante juridische onderwerpen, en over wat zij zoal in haar praktijk meemaakt. 

Terug naar nieuws