skip to Main Content
Almelo, Adastraat 1 0546 - 82 25 55 Nijverdal, Maximastraat 4 0548 – 85 50 00

Jubelstemming?

In mijn eerste column heb ik geschreven over de mogelijkheid voor ouders om belastingvrij geld te schenken aan kinderen. Voor het jaar 2022 is het vrijgestelde bedrag vastgesteld op € 5.677,-.

In bijzondere situaties mag er zelfs een hoger bedrag worden geschonken. Hiervoor geldt wel een aantal voorwaarden. Er mag eenmalig een bedrag van € 106.671,- worden geschonken aan iemand onder de 40 jaar als diegene het gebruikt voor de aanschaf van een (eigen)woning of voor verbouwing van die woning. Het bedrag mag ook worden gebruikt om de hypotheekschuld (deels) af te lossen. Deze schenking hoeft niet van ouders te komen! Iedereen mag dit bedrag schenken zolang er maar aan de voormelde voorwaarden wordt voldaan. Deze schenking wordt in de volksmond ook wel de jubelton genoemd.

Maar, als het aan het nieuwe kabinet ligt zijn we per 1-1-2024 uitgejubeld! In het regeerakkoord staat opgenomen dat deze schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt afgeschaft. Ons advies: maak van deze mogelijkheid op tijd gebruik en kom voor advies langs op ons notariskantoor.

Verder staat in het regeerakkoord het voorstel opgenomen om het algemene tarief van de overdrachtsbelasting per 2023 te verhogen van 8% naar 9%. Als u een woning koopt waar u zelf gaat wonen, blijft het verlaagde tarief van 2% gelden. Starters op de woningmarkt die een woning kopen onder de € 400.000,- en zelf jonger zijn dan 35 jaar kunnen een eenmalige ‘joker’ inzetten. Zij betalen dan geen overdrachtsbelasting.

Ondanks dat we straks geen jubelton meer hebben, ben ik wel in jubelstemming. Vanaf 1 januari mag ik mezelf namelijk notaris noemen! Ik ben de opvolger van notaris mr. Egbert Willems, die nog wel aan kantoor verbonden blijft maar een stap terugdoet.

Wilt u een keer persoonlijk kennis komen maken? De koffie staat klaar!

Mr. Marjolein Lucassen schrijft maandelijks een column voor het Almelo’s Weekblad over interessante juridische onderwerpen, en over wat zij zoal in haar praktijk meemaakt. 

Terug naar nieuws